Page 2 - Moja POHODA Leto 2017
P. 2

Bez jabĺk nie je cideru




                                                                                                                                                             Na začiatku všetkého boli len dvaja nadšenci s veľkou
                                                                                                                                                             víziou, dnes už sú podľa vlastných slov kolektívom
                                                                                                                                                             kamarátov. Reč je o spoločnosti F. H. Prager, ktorá

                                                                                                                                                             vyrába legendárny Pragerov cider a prírodné Pragerove
                                                                                                                                                             limonády. Ich nápoje sú lokálne, zdravé, bez umelých
                                                                                                                                foto: archiv F. H. Prager    sladidiel, farbív a konzervantov.


















                                                                                                                                 Jablká sú ich základnou surovinou. Z tejto   o miestnu tradíciu muštov, domácich
                                                                                                                                 lokálnej plodiny vytvárajú nápoje a vracajú   muštární a prevoňaných jablčných sadov,“
                                                                                                                                 tak jablká tam, kam od pradávnych dôb   tvrdí Cyril Holub.
                                                                                                                                 patria – na trón. Používajú výhradne
                                                                                                                                 ovocie pochádzajúce z Českej republiky,
                                                                                                                                 väčšinou od malých sadárov a biosadárov,
                                                                                                                                 ktorí pestujú staré lokálne odrody.
                                                                                                                                 „Práve tie dodávajú našim nápojom
                                                                                                                                 charakteristickú chuť,“ popisuje Cyril
                                                                                                                                 Holub, jeden zo zakladateľov podniku.
                                                                                                                                 Okrem jabĺk ich zlákali tiež iné lokálne
                                                                                                                                 plodiny – napríklad šípky, harmanček,
                                                                                                                                 skorocel alebo sedmokráska. Bavia ich ale
                                                                                                                                 aj inšpirácie ľahko exotické, ako je maté,
                                                                                                                                 zázvor či káva.                    Majitelia firmy Ondřej Frunc a Cyril Holub
                                                                                                                                                                    Zásadný je správny výber odrôd.    sa začať stáčať, fľaškovať, etiketovať
                                                                                                                                                                    Vybrané jablká lisujú zo spriatelených   a zátkovať.
                                                                                                                                                                    sadov a záhrad – v bio kvalite a zo
                                                                                                                                                                    starých lokálnych odrôd jabloní (napr.   Od roku 2012 sídli spoločnosť
                                                                                                                                                                    Boskoopské, Panenské, Reneta). „Ideálne   v priestoroch bývalého Kročehlavského
                                                                                                                                                                    je skombinovať odrody nahorklé, nakyslé   pivovaru. Pivovar bol kedysi vybudovaný
                                                                                                                                                                    i sladké. A čím korenenejšie kúsky   rádom Benediktínov a pivom zásoboval
                                                                                                                                                                    pridáme, tým lepšia bude výsledná chuť,“   mesto Kladno a okolie. Po rozsiahlych
                                                                                                                                                                    dopĺňa Cyril Holub.                úpravách a rekonštrukcii podľa modernej
                             POHODA Business Intelligence (BI) je revolučné riešenie                                                                                                                   potravinárskej legislatívy sa do pivničného
                             z produkcie spoločnosti STORMWARE určené všetkým                                                                                       Pragerove limonády                 pivovaru spoločnosť nasťahovala. A v tme
                                                                                                                                                                                                       a chlade historických ležiackych pivníc
                                                                                                                                                                    Ďalší produkt, Pragerove limonády, patria
                             firmám, ktoré používajú ekonomicko-informačný systém                                                Cider vyrábajú vlastným spôsobom.   medzi európskymi prírodnými nealko   teraz pomaly prebublávajú cidery a stáčajú
                             POHODA, bez ohľadu na ich veľkosť a výšku obratu.                                                   Správna kombinácia horkosti, jemnej   nápojmi medzi špičku. Limonády vyrábajú   sa limonády…
                                                                                                                                                                    bez umelých prísad a cukru – sladia iba
                                                                                                                                 kyslosti a nasladlej jablčnej chuti a vône
                                                                                                                                 z neho robí vyhľadávanú a obľúbenú   jablčným muštom. Základom je teda mušt
                             viac na www.stormware.sk/pohoda/business-intelligence                                               alternatívu k pivu a vínu. Inšpirovali sa   a vývar z bylín. Väčšina limonád začína   F. H. Prager, s. r. o.
                                                                                                                                 predovšetkým britskými domácimi cidermi   vo varni, kde sa základné zložky limonád,   Jugoslávských Partyzánů 1425/9
                                                                                                                                 a španielskou sidrou. „Nechceme však len   väčšinou byliny, korene, semienka a čaje,   160 00 Praha 6 – Dejvice
                                                                                                                                 slepo napodobňovať cudzie vzory. Snažíme   varia. Po vychladnutí sa pridáva jablčný   www.pragercider.cz
                                                                                                                                 sa o vlastnú alternatívu, obohatenú   mušt. Keď je všetko pripravené, môže
   1   2   3   4   5   6   7