Page 10 - Moja POHODA Jeseň 2019
P. 10
VAŠA POHODA
cokolada a marcipan,
kam oko dohliadne
Kúsok od námestia v meste Tábor v Českej republike,
v úzkych, malebných uličkách tohto historického mesta, je
miesto, ktorým potešíte hneď niekoľko svojich zmyslov. Naše
kroky totiž tentoraz vedú do Múzea čokolády a marcipánu –
pochutín, ktoré snáď nejde nemilovať.
Hneď pri vchodových dverách Vás privíta omamná vôňa –
dokážete si predstaviť lepšiu pozvánku? Samotné múzeum
je rozdelené hneď na niekoľko častí. V tej prvej sa dozvieme
viac o histórii čokolády, jej pestovaní, dovoze do Európy a
následnom spracovaní. Vedeli ste napríklad, že prvú horkú
tekutinu z kakaových bôbov uvarili už Mayovia a kakao pila
iba vyššia honorácia? Alebo že prvým Európanom, ktorý
kedy uvidel kakaový bôb, bol Krištof Kolumbus na svojej
štvrtej výprave v roku 1502?
Druhá časť múzea je venovaná hlavne marcipánu a možnos-
tiam jeho spracovania. Zrak Vám bude prechádzať z marcipá-
nového modelu táborského námestia a iných dominánt mes-
ta, deti zas potešia modely inšpirované rôznymi rozprávkami.
A mimochodom, deti sa môžu „vyblázniť“ v dielničkách, kde
si sami vyskúšajú odlievanie čokoládových figúrok či prácu
s marcipánom.
Jednou z najobľúbenejších častí múzea je určite čokolaté-
ria, kde uspokojíte predovšetkým svoje chuťové bunky. Pri
ochutnávaní môžete tiež pozorovať, ako sa vlastne čokolá-
dové dobroty vyrábajú – priamo pred Vašimi očami tu cukrári
tvoria bonbóny, pralinky či marcipánové figúrky.
Tiež sa Vám už zbiehajú sliny? Tak hurá do Tábora…
Muzeum čokolády a marcipánu | Kotnovská 138, 390 01 Tábor
www.cokomuzeum.cz
8 Moja POHODA