Page 2 - Moja POHODA Leto 2019
P. 2

VAŠA POHODA





               Obsah                                                                                                                 Prvá slovenská




               02

               Novinky                                                                                                               kávová plantáž pod
               07


               I POHODA môže byť ERP
               10                                                                                                                    krídlami Kolibríka

               Recepty pre prácu s programom


               13
                                                                                                                                     Milovníci kávy, ktorí mali smelý cieľ: sprístupniť ľuďom kúzlo čerstvej praženej
               Tiež používa POHODU:                                                                                                  kávy z prvej slovenskej kávovej plantáže El Colibrí. Začali v roku 1993 v odvetví
               Prvá slovenská kávová plantáž
               pod krídlami Kolibríka                                                                                                potravinárstva a teraz pestujú vlastnú kávu v Kolumbii.









                                                                                                                                     Slovenská plantáž je situovaná na náhornej plošine
                                                                                                                                     v blízkosti mesta Popayán v regióne Cauca. Rozprestiera
                                                                                                                                     sa v miernom údolí s vodným prameňom, kde poletuje
                                                                                                                                     niekoľko druhov kolibríkov. I preto dostala pomenovanie
                                                                                                                                     El Colibrí. Je vysadená viac ako piatimi tisícmi kávovníkov
                                                                                                                                     druhu Coffea arabica Caturra.
                                                                                                                                     Pestovanie kávy

                                                                                                                                     Sopečná pôda predstavuje pre kávovníky veľmi dobré
                                                                                                                                     prírodné hnojivo. Rovnako dôležité sú i vlhkosť a teploty
                                                                                                                                     vzduchu od 15 °C – 25 °C. Po zasadení semená kávovníkov
                                                                                                                                     klíčia niekoľko týždňov v pestovateľských škôlkach,
                                                                                                                                     z ktorých sa po roku už ako planty presadia do záhonov.   umyjú a umiestnia na sitá, kde sa sušia pod kolumbijským
                                                                                                                                     Kávovníky raz v roku nabielo zakvitnú a ich kvety   slnkom, kým nedosiahnu vlhkosť 10 %. A čoskoro ich čaká
                                                                                                                                     vystriedajú žlté alebo červené plody. Na jednom kríku je   cesta do Európy.
                                                                                                                                     možné v rovnakom čase vidieť kvety, nezrelé i zrelé plody.
                                                                                                                                                                                Po príchode na Slovensko sa zelená káva najprv
                                                                                                                                     Spracovanie kávy                           skontroluje v laboratóriu a následne sa praží podľa
                                                                                                                                                                                stanovených profilov. Na druhý deň po pražení sa káva
                                                                                                                                     Na El Colibrí je v mesiacoch máj až jún obdobie hlavného   degustuje a až potom sa môže dostať do Vašich šálok.
                                                                                                                                     zberu. Oberanie kávových čerešní z kávovníkov   Z 2 346 kg kávových čerešní, ktoré sa podarí na plantáži
               Moja POHODA                                                                                                           začína už v marci a pokračuje až do augusta. Keď   nazbierať v jediné dopoludnie hlavného zberu, je
               Leto 2019 | release 12200                                                                                             sa plody nazbierajú, prevezú sa na farmu vybavenú   nakoniec asi 320 kg praženej zrnkovej kávy. Tú si môžete
                                                                                                                                     najmodernejšou technológiou. Tu sa kávové čerešne   vychutnať v COFFEESHOP DOBRAKAVA v Bratislave,
                                                                                                                                     premyjú, zbavia listov, úlomkov vetvičiek a roztriedia   v kaviarni El Colibrí v Púchove alebo si ju jednoducho
               STORMWARE s. r. o.,                                                                                                   sa na základe hmotnosti. Len úplne zrelé čerešne sa   objednať z pohodlia domova na www.dobrakava.eu.
               Matúšova 48, 811 04  Bratislava,                                                                                      vykôstkujú a zelené kávové zrná obalené zvyškami
               tel.: +421 2 59 429 911,                                                                                              sladkej ovocnej dužiny sa umiestnia do špeciálnych
               info@stormware.sk, www.stormware.sk                                                                                   nádob ku kontrolovanej fermentácii. Na druhý deň sa
               foto | archív STORMWARE
               ilustrácie | Luisa Stormová

                                                                                                                                     Predajňa COFFEESHOP DOBRAKAVA
                                                                                                                                     Stará Prievozská 2, 821 09 Bratislava
                                                                                                                                     www.dobrakava.eu
   1   2   3   4   5   6   7