Page 2 - Moja POHODA Leto 2019
P. 2
VAŠA POHODA
Obsah Prvá slovenská
02
Novinky kávová plantáž pod
07
I POHODA môže byť ERP
10 krídlami Kolibríka
Recepty pre prácu s programom
13
Milovníci kávy, ktorí mali smelý cieľ: sprístupniť ľuďom kúzlo čerstvej praženej
Tiež používa POHODU: kávy z prvej slovenskej kávovej plantáže El Colibrí. Začali v roku 1993 v odvetví
Prvá slovenská kávová plantáž
pod krídlami Kolibríka potravinárstva a teraz pestujú vlastnú kávu v Kolumbii.
Slovenská plantáž je situovaná na náhornej plošine
v blízkosti mesta Popayán v regióne Cauca. Rozprestiera
sa v miernom údolí s vodným prameňom, kde poletuje
niekoľko druhov kolibríkov. I preto dostala pomenovanie
El Colibrí. Je vysadená viac ako piatimi tisícmi kávovníkov
druhu Coffea arabica Caturra.
Pestovanie kávy
Sopečná pôda predstavuje pre kávovníky veľmi dobré
prírodné hnojivo. Rovnako dôležité sú i vlhkosť a teploty
vzduchu od 15 °C – 25 °C. Po zasadení semená kávovníkov
klíčia niekoľko týždňov v pestovateľských škôlkach,
z ktorých sa po roku už ako planty presadia do záhonov. umyjú a umiestnia na sitá, kde sa sušia pod kolumbijským
Kávovníky raz v roku nabielo zakvitnú a ich kvety slnkom, kým nedosiahnu vlhkosť 10 %. A čoskoro ich čaká
vystriedajú žlté alebo červené plody. Na jednom kríku je cesta do Európy.
možné v rovnakom čase vidieť kvety, nezrelé i zrelé plody.
Po príchode na Slovensko sa zelená káva najprv
Spracovanie kávy skontroluje v laboratóriu a následne sa praží podľa
stanovených profilov. Na druhý deň po pražení sa káva
Na El Colibrí je v mesiacoch máj až jún obdobie hlavného degustuje a až potom sa môže dostať do Vašich šálok.
zberu. Oberanie kávových čerešní z kávovníkov Z 2 346 kg kávových čerešní, ktoré sa podarí na plantáži
Moja POHODA začína už v marci a pokračuje až do augusta. Keď nazbierať v jediné dopoludnie hlavného zberu, je
Leto 2019 | release 12200 sa plody nazbierajú, prevezú sa na farmu vybavenú nakoniec asi 320 kg praženej zrnkovej kávy. Tú si môžete
najmodernejšou technológiou. Tu sa kávové čerešne vychutnať v COFFEESHOP DOBRAKAVA v Bratislave,
premyjú, zbavia listov, úlomkov vetvičiek a roztriedia v kaviarni El Colibrí v Púchove alebo si ju jednoducho
STORMWARE s. r. o., sa na základe hmotnosti. Len úplne zrelé čerešne sa objednať z pohodlia domova na www.dobrakava.eu.
Matúšova 48, 811 04 Bratislava, vykôstkujú a zelené kávové zrná obalené zvyškami
tel.: +421 2 59 429 911, sladkej ovocnej dužiny sa umiestnia do špeciálnych
info@stormware.sk, www.stormware.sk nádob ku kontrolovanej fermentácii. Na druhý deň sa
foto | archív STORMWARE
ilustrácie | Luisa Stormová
Predajňa COFFEESHOP DOBRAKAVA
Stará Prievozská 2, 821 09 Bratislava
www.dobrakava.eu